04-12-2012 Groot politieoptreden gericht tegen overvallen en inbraken

Haarlem – In de directe omgeving van het winkelcentrum in Schalkwijk vond van 15.00 tot 23.00 uur een grote politiecontrole plaats gericht op het voorkomen van overvallen en woninginbraken. Bij deze mulitidisciplinaire controle waren ook medewerkers van de Belastingdienst – met een compleet ingericht mobiel kantoor -, de gemeente Haarlem en Connexxion betrokken. Ook het woninginbrakenteam van de politie is ingezet om extra te surveilleren op risicolocaties in Haarlem en omgeving. Met als resultaat de aanhouding van 4 inbrekers in Haarlem-Noord. Bij de gehele actie waren in totaal zo’n 80 mensen betrokken, waarvan ongeveer 60 van de politie.
 
Vier woninginbrekers aangehouden
In Haarlem-Noord heeft de politie ’s avonds 4 mannen aangehouden op verdenking van woninginbraak. Twee van hen hadden aan het begin van de avond ingebroken bij een woning op de Gijsbert van Aemstelstraat. Zij zijn allen ingesloten en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Al deze acties en maatregelen zijn erop gericht overvallen en woninginbraken aan te pakken en te voorkomen. De kans slachtoffer te worden van een woninginbraak of een overval is groter tijdens de donkere maanden. Overvallers en inbrekers zijn dan actiever dan in de rest van het jaar. Dit betekent dat de politie om die reden op risicovolle locaties extra surveilleert, controles uitvoert, meer motorrijders inzet en een helicopter op afroep beschikbaar heeft.
 
Gezamenlijke actie
Door politieagenten en medewerkers van de Belastingdienst zijn ongeveer 1800 auto’s gecontroleerd op kenteken en voor € 10.000,– aan openstaande boetes alsnog geïnd. Hoogste geïnde bedrag bedroeg € 2.500,-. De Belastingdienst heeft 5 auto’s in beslag genomen: de bestuurders van deze voertuigen mochten hun weg vervolgen, maar dienen hun boete binnen vier weken te voldoen. Speciale opsporingsambtenaren van Connexxion controleerden vervoersbewijzen op de Zuidtangent. Zij bekeurden 80 mensen vanwege zwart rijden en droegen twee mensen over aan de politie vanwege openstaande boetes.
 
Woninginbraak:  wat kan je er zelf tegen doen?
De politie doet er alles aan om een ernstig misdrijf als een woninginbraak op te lossen door de daders te arresteren en gestolen spullen terug te bezorgen bij de eigenaar. Maar bewoners zelf kunnen ook het nodige doen om een inbraak te voorkomen. Enkele tips:
1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
2. Verlicht woning aan de voor-en achterzijde. Verwijder ladders, vuilcontainers en andere objecten waarop kan worden geklommen. 
3. Informeer buren over afwezigheid tijdens vakantie. 
4. Wees op sociale media Facebook, Twitter terughoudend over uw afwezigheid.
 
Overvallen: wat kan je er zelf tegen doen?
Over het algemeen zijn daders van overvallen, op winkels en woningen, goed voorbereid. Zij zijn vaak uitstekend op de hoogte van de situatie die zij kunnen aantreffen. Bijna altijd is er sprake van voorobservatie. Wat kun je daar tegen doen als ondernemer of bewoner? Enkele tips:
1. Beperk de hoeveelheid contant geld in huis of in de winkel.
2. Informeer tijdig de politie bijvoorbeeld: over rondhangende mensen
3. Zorg voor goed cameratoezicht in de winkel. 
4. Geef altijd af wat gevraagd wordt bij een overval.