27-12-2013 Experiment met melden vuurwerkoverlast via Twitter aan politie

Kennemerland – Ondanks dat het pas op dinsdag 31 december vanaf 10.00 uur toegestaan is om vuurwerk af te steken, merkt de politie jaarlijks dat niet iedereen daarop kan wachten.

Vooral de dagen voorafgaand aan de 31ste komen er meldingen van vuurwerkoverlast binnen. De meeste meldingen worden telefonisch gedaan via 0900-8844. Bij wijze van experiment is het dit jaar mogelijk om bij de politie in district Kennemerland vuurwerkoverlast te melden via Twitter. Op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 december zijn extra politiemensen vrijgemaakt om zich te richten op vuurwerkmeldingen via Twitter.

Hoe kan vuurwerkoverlast gemeld worden via Twitter?
Het melden van vuurwerkoverlast via Twitter kan op 28, 29 en 30 december tussen 13.30 en 21.30 uur gedaan worden door mensen die overlast ervaren binnen district Kennemerland. Hieronder vallen de gemeenten Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Bloemendaal, Zandvoort, Haarlemmerliede, Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer.

Vuurwerkoverlast kan gemeld worden door een tweet te sturen met de hashtag #vwlast2014, met op de plaats van de vier sterretjes de vier cijfers van de postcode. Naast de hashtag is het belangrijk dat ook de locatie en het tijdstip van de overlast vermeld worden in de tweet. Een voorbeeld: “#vwlast2014, Zandvoort, Boulevard Barnaart. 3 jongens met vuurpijlen op parkeerplaats”.

Vanaf Twitteraccount @POL_KENland ontvangen melders een reactie over de afhandeling van de melding. Tijdens dit project wordt Twitter actief uitgelezen tussen 13.30 en 21.30 uur. Buiten deze uren kan vuurwerkoverlast natuurlijk nog steeds gewoon gemeld worden via het telefoonnummer 0900-8844, of bij spoed via 112.

De politie wil benadrukken dat dit experiment alleen gericht is op vuurwerkoverlast. Indien mensen getuige zijn van andere incidenten of gebeurtenissen waarbij de aanwezigheid van politie gewenst of noodzakelijk is, dan worden mensen verzocht telefonisch contact op te nemen via 0900-8844 of via 112. Indien mensen anoniem wensen te blijven dan kunnen zij melding maken via Meld Misdaad Anoniem door te bellen met 0800-7000.