23-04-2014 Brandoefening in oude school Korte Verspronckweg Haarlem

Haarlem – Naast de daadwerkelijke meldingen oefent de brandweer ook in de regio. Zowel de beroepsploegen als de vrijwilligers.

Regelmatig zijn wij bij de oefeningen van de brandweerkazerne in Haarlem – Schalkwijk aanwezig, om een fotoreportage te maken.

Afgelopen dinsdag werd er een oefening uit gezet in de oude Lieven de Key VMBO school aan de Korte Verspronckweg in Haarlem.

Er werden twee tankautospuiten ingezet en dat betekende dat het ging om een zogenoemde “middelbrand”.

Bij de Alarmcentrale kwam een telefoontje binnen van een voorbijganger, dat hij wat rook van het dak zag afkomen.
De politie en brandweer rukte hierop uit. De politie was iets eerder ter plaatse en gaf door aan de centralist dat er daadwerkelijk brand was.
De bevelvoerder van de eerste tankautospuit kreeg deze informatie door en schaalde direct op van “binnenbrand naar “middelbrand”. Dit betekend dat de tweede tankautospuit ook uitrukte naar de locatie.

Na verkenning buiten en binnen het pand, bleek achter in de school, in een praktijklokaal wat afval in de brand te staan. De laatste gang naar het praktijklokaal stond vol met rook.

De tweede tankautospuit zorgde voor extra waterwinning vanuit de sloot.

Omdat de route naar de brandlocatie ook korter kon. Besloot men de tankautospuit die als eerste ter plaatse kwam te verplaatsen. Gelukkig kwam in de tussentijd ook de sleutelhouder ter plaatse.

Het rook en het vuur werd uiteraard gesimuleerd.

Na een klein uur was de oefening ten einde en werd de oefening nabesproken.