Grote brand aan de Rondweg IJmuiden

IJmuiden – Een brand in een loods in het IJmuidense havengebied heeft heel wat brandweerlieden op de been gebracht. Ook de hulp van de brandweer in Haarlem Oost werd ingeroepen. Kort voor acht uur ‘s morgens kwam de melding binnen. Brandweer Velsen-Zuid was snel ter plaatse. De rook kwam aan de achterkant uit de loods. De achterzijde was grotendeels ingebouwd. Hierom is de brandweer naar de voorkant gegaan waar ze de deur hebben opengebroken. Terwijl deze ploeg bezig was om zich een weg te banen door twee loodsen is de brandweer van Beverwijk aan de achterkant begonnen met blussen.

Gezien de complexiteit van een loods vol met spullen waar men slecht bij kon is opgeschaald naar zeer grote brand. Dat was het sein om nog meer brandweerploegen te sturen uit onder andere Haarlem. Heemskerk en Uitgeest.

Het duurde lang voordat de brandweer bij de brandhaard kon. Toen er een gat in het dak was gebrand kon men vanaf een hoogwerker en een ladderwagen van bovenaf blussen.

Ondertussen trokken zwarte en grijze rookwolken over het industriegebied richting de woonwijk. De politie heeft een aantal wegen afgezet voor de veiligheid.

Vanuit de Haringhaven is met een grote pomp bluswater aangevoerd. Ook is er een blusboot van Havendienst Amsterdam ter plaatse gekomen, maar deze is niet ingezet.

Naastgelegen bedrijfsloodsen werden open gebroken. Uit een van de loodsen wist men een camper weg te rijden. Bij een andere loods zakte de roldeur naar beneden. De brandweer heeft deze met een vorkheftruck weer omhoog geduwd. Helaas wist de chauffeur niet dat het bluswater een geul in het wegdek verborg waardoor de heftruck wegzakte. Met vereende krachten is het gelukt om deze weg te krijgen.

Drie en een half uur na de brand stonden bakken met kunststofnetten nog vol in brand. Een half uur later kon men eindelijk brand meester geven. Wel is men nog enige tijd bezig geweest met het blussen in een spouwmuur.

Een brandweerpeloton uit de Zaanstreek is wel gealarmeerd, maar niet ter plaatse gekomen. In plaats daarvan zijn brandweervoertuigen uit Lisserbroek en Rijsenhout gekomen om hun collega’s af te lossen.

De loods kan als verloren worden beschouwd. Van de vele spullen, zoals een tractor, veel visnetten en gereedschap heeft het meeste de brand niet overleefd. Een van de muren staat bol en e zitten grote gaten in het dak. De gebruiker van de loods gaat uit van minimaal 150.000,00 Euro schade.

Het naastgelegen pand heeft ook brandschade. Dit pand loopt achter het uitgebrande pand door. Er is nog niet bekend in wel pand de brand feitelijk ontstaan is. Ook vde oorzaak is nog niet bekend.

Woensdagmiddag is door de recherche onderzoek gedaan. Gas en elekticiteit zijn afgekoppeld zodat naastgelegen bedrijven weer stroom hebben. Bij het afkoppelen is een illegale aftakking gevonden. Mogelijk dat deze stamt uit een ver verleden.

De brandweer van IJmuiden is eind van de middag ter plaatse gekomen om nog wat smeulende resten te blussen. Ondertussen zijn schoomaak- en reparatiebedrijven ter plaatse om een van de getroffen bedrijven te helpen met schoon- en droogmaken. Tevens worden de opengebroken deuren dicht getimmerd.