27-02-2013 Gevaarlijke vloeistof gelekt bij bedrijf Edilon Sedra in de Waarderpolder in Haarlem

Haarlem – Dinsdagavond heeft de brandweer Van Haarlem Oost een oefening gehouden in de Waarderpolder in Haarlem. De oefening werd gehouden in het bedrijf Edilon Sedra. Edilon Sedra is wereldwijd actief op het gebied van producten en systemen voor spoorweginfrastructuur projecten. Zij ontwikkelen, produceren en verkopen innovatieve, zeer duurzame spoorsystemen voor trein, tram, metro en kraanbanen.

Bij deze oefening was er sprake van een ongeval met een chemische vloeistof, dit zou één van de gevaarlijkste vloeistoffen zijn. Er zou een slachtoffer in het bedrijf onwel zijn geworden, en niet meer aanspreekbaar zijn. Bij aankomst van de brandweer stond een leidinggevende buiten te wachten, deze heeft de brandweer uitgelegd wat er precies aan de hand was. De leidinggevende kon de brandweer niet vertellen om welke stof het zou gaan, daarom moest de brandweer zeer voorzichtig te werk zijn.

De bevelvoerder besloot om eerst op verkenning te gaan, en om het slachtoffer uit het pand te halen. Nadat het slachtoffer uit het pand was gehaald werd deze overgedragen aan de ambulancedienst, althans deze werd nagespeeld door een brandweerman. Hierna gingen twee brandweermannen opnieuw naar binnen om te achterhalen wat voor vloeistof er gelekt had, dit was snel duidelijk. Er werd gelijk opgeschaald naar OGS, ongeval met gevaarlijke stoffen. Omdat het om een zeer gevaarlijke stof ging, hebben ze gaspakken aangedaan. 

In het pand werd de vloeistof opgeruimd, door er zand over de vloeistof heen te gooien, en deze vervolgens op te scheppen en in een ton te gooien. Na dat dit gebeurd was, werd het pand veilig verklaard, en was de oefening afgerond. 

De brandweer oefent vaak dit soort incidenten met gevaarlijke stoffen, dit omdat het erg leerzaam is.