Veilig het nieuwe jaar in

Onder het bed van een 12-jarige jongen vond de politie in Spierdijk in november 117 nitraatbommen. De jongen zag hier wel een aardig handeltje in. Het illegale vuurwerk is in beslag genomen en de jongen is aangemeld bij bureau Halt. Zijn hele huis was afgebrand als de bommen waren ontploft. Steeds vaker wordt er illegaal vuurwerk verkocht. De politie is dan ook dagelijks op zoek naar handelaars van illegaal vuurwerk.

Wat is illegaal vuurwerk?

Als vuistregel geldt: al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vastgestelde tijden

Vanaf 29 december t/m 31 december mag bij een erkend verkooppunt vuurwerk gekocht worden, echter maximaal 25 kilo per persoon. Het vuurwerk mag alleen afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Daarvoor en daarna mag het niet. De minimumleeftijd om vuurwerk is kopen is 12 jaar en is afhankelijk van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat voor welke leeftijd het geschikt is: 12, 16 of 18 jaar.

Preventietips

Ieder jaar gebeuren er weer veel ongelukken bij het afsteken van vuurwerk. Bescherm altijd de ogen met een bril en oren met oordoppen. Draag geen nylon kleding, doe de capuchon naar binnen en de broek over de laarzen. Zorg ook altijd dat de voordeur gesloten blijft.

Fijne jaarwisseling namens de redactie!